• Doprava pri objednávke nad 50€ zdarma
  • Vrátenie ceny tovaru do 14 dní zdarma
Citrusové opojenie

Citrusové opojenie

10. 5. 2020

Zuzana Obuchová

Zuzana Obuchová

Fotoblogerka

Profil blogera

Bez citrónov si neviem predstaviť život. Keď doma nemám citrón, som nesvoja a v noci neviem spať. Citrón je v mojej domácnosti najuniverzálnejšou surovinou. Okrem toho, že čistí, dezinfikuje a osviežuje, je pre mňa nenahraditeľným pri varení a pečení bez ohľadu na sezónu či dennú dobu. Citróny nakladám do soli, kôrou prevoniavam krupicový cukor (na pečenie), citrónovú šťavu dávam do vody na pitie, čaju, nálevov, dresingov, marinád, ale aj do polievok na kyslo a mäsových vývarov. Ryby a dary mora si bez citróna neviem ani predstaviť.


Aj dezerty uprednostňujem skôr kyselkavé, ovocné, než čisto sladké, čokoládové. Ak čokoládu, tak s pomarančovou príchuťou, pomarančovú kôru alebo želé v čokoláde, hm... A citrónové zákusky patria medzi moje najobľúbenejšie. Tarte au citron, lemon meringue pie, citrónová pena alebo sorbet? Sem s nimi!

Citrónový chlebíček je všestranný dezert. Chutí dobre len tak, samotný, k poobednej káve či čaju, rovnako ako aj na raňajky na nasledujúci deň s nejakým pikantným džemom. Aj keď neverím, že vám niečo ostane do rána. U nás sa po ňom vždy len tak zapráši. Keď mám náladu, ešte za horúca ho polievam citrónovou polevou, aby pekne nasiakol a zostal dlho šťavnatý a vláčny, ale keď čakám návštevu a chcem týmto skromným koláčikom ohúriť hostí, pripravím k nemu niečo extra. Krém, omáčku alebo ako v tomto prípade, trochu luxusu v podobe pečených citrusov s tymianom.

Citrónový chlebíček so smotanovým krémom a pečenými citrusmi:

225 g zmäknutého masla
225 g cukru
4 vajcia
nastrúhaná kôra z 2 citrónov
225 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli

Citrónová poleva:

šťava z 2 citrónov
85 g krupicového cukru

Smotanový krém:

375 g kyslej smotany
1 – 2 lyžice vanilkového cukru

Pečené citrusy:

1 pomaranč
1 červený pomaranč
1 ružový grepfruit
trocha slnečnicového alebo kokosového oleja
trocha hnedého cukru
vetvička tymianu

Na smotanový krém si zmiešame smotanu s vanilkovým cukrom. Na husté sitko rozprestrieme čisté plátienko, bavlnenú plienku alebo niekoľko vrstiev gázy, smotanu doňho vylejeme a necháme pár hodín vykvapkať. Po čase môžeme rohy plátienka zviazať, zavesiť nad misku a dať odkvapkávať do chladničky. Čím dlhšie necháme smotanu odkvapkávať, tým bude krém hustejší.Rúru si predhrejeme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček si vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom a vysypeme múkou. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do penista. Postupne pridávame po jednom vajcia, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec do cesta zamiešame suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva a soľ). Cesto navrstvíme do formy, povrch uhladíme a dáme piecť na 45 minút, alebo kým sa cesto neprepečie (zapichneme do stredu cesta spajdľu a keď je po vytiahnutí suchá, je hotové). Chlebíček necháme chladnúť vo forme. Ak chceme citrónový chlebíček šťavnatý a nasiaknutý citrónovou polevou, počas chladnutia cesta si v citrónovej šťave rozpustíme cukor (prípadne zahrejeme v kastróliku, aby sa cukor ľahšie rozpustil), cesto vo forme husto popicháme špajdľou až nadol a polievame ho po lyžičkách, kým sa celá poleva nevsiakne do cesta. Takto nasiaknutý chlebíček necháme vo forme úplne vychladnúť.Na pečené citrusy si predhrejeme rúru na horný ohrev (gril).Grep a pomaranče ošúpeme, nakrájame na kolieska a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Posypeme ich trochou hnedého cukru, pokvapkáme olejom, posypeme lístkami tymianu a dáme na pár minút zapiecť do rúry pod gril, kým sa okraje citrusov nezačnú farbiť do hneda a karamelizovať. Citrusy vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Citrónový chlebíček podávame pokrájaný na plátky, s trochou smotanového krému, plátkami pečených citrusov a posypaný lístkami tymianu. Citrónový chlebíček vydrží (bez krému a pečených citrusov) čerstvý niekoľko dní, v mrazničke aj mesiac.

Podobné články

Platobné metódy
ARSY line - tvorba webových stránok a eshopov