Aj dezerty uprednostňujem skôr kyselkavé, ovocné, než čisto sladké, čokoládové. Ak čokoládu, tak s pomarančovou príchuťou, pomarančovú kôru alebo želé v čokoláde, hm... A citrónové zákusky patria medzi moje najobľúbenejšie. Tarte au citron, lemon meringue pie, citrónová pena alebo sorbet? Sem s nimi!
Citrónový chlebíček je všestranný dezert. Chutí dobre len tak, samotný, k poobednej káve či čaju, rovnako ako aj na raňajky na nasledujúci deň s nejakým pikantným džemom. Aj keď neverím, že vám niečo ostane do rána. U nás sa po ňom vždy len tak zapráši. Keď mám náladu, ešte za horúca ho polievam citrónovou polevou, aby pekne nasiakol a zostal dlho šťavnatý a vláčny, ale keď čakám návštevu a chcem týmto skromným koláčikom ohúriť hostí, pripravím k nemu niečo extra. Krém, omáčku alebo ako v tomto prípade, trochu luxusu v podobe pečených citrusov s tymianom.
Citrónový chlebíček so smotanovým krémom a pečenými citrusmi:
225 g zmäknutého masla
225 g cukru
4 vajcia
nastrúhaná kôra z 2 citrónov
225 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
Citrónová poleva:
šťava z 2 citrónov
85 g krupicového cukru
Smotanový krém:
375 g kyslej smotany
1 – 2 lyžice vanilkového cukru
Pečené citrusy:
1 pomaranč
1 červený pomaranč
1 ružový grepfruit
trocha slnečnicového alebo kokosového oleja
trocha hnedého cukru
vetvička tymianu
Na smotanový krém si zmiešame smotanu s vanilkovým cukrom. Na husté sitko rozprestrieme čisté plátienko, bavlnenú plienku alebo niekoľko vrstiev gázy, smotanu doňho vylejeme a necháme pár hodín vykvapkať. Po čase môžeme rohy plátienka zviazať, zavesiť nad misku a dať odkvapkávať do chladničky. Čím dlhšie necháme smotanu odkvapkávať, tým bude krém hustejší.Rúru si predhrejeme na 180°C. Formu na biskupský chlebíček si vystelieme papierom na pečenie alebo vytrieme maslom a vysypeme múkou. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom do penista. Postupne pridávame po jednom vajcia, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec do cesta zamiešame suché ingrediencie (múku, prášok do pečiva a soľ). Cesto navrstvíme do formy, povrch uhladíme a dáme piecť na 45 minút, alebo kým sa cesto neprepečie (zapichneme do stredu cesta spajdľu a keď je po vytiahnutí suchá, je hotové). Chlebíček necháme chladnúť vo forme. Ak chceme citrónový chlebíček šťavnatý a nasiaknutý citrónovou polevou, počas chladnutia cesta si v citrónovej šťave rozpustíme cukor (prípadne zahrejeme v kastróliku, aby sa cukor ľahšie rozpustil), cesto vo forme husto popicháme špajdľou až nadol a polievame ho po lyžičkách, kým sa celá poleva nevsiakne do cesta. Takto nasiaknutý chlebíček necháme vo forme úplne vychladnúť.Na pečené citrusy si predhrejeme rúru na horný ohrev (gril).Grep a pomaranče ošúpeme, nakrájame na kolieska a poukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Posypeme ich trochou hnedého cukru, pokvapkáme olejom, posypeme lístkami tymianu a dáme na pár minút zapiecť do rúry pod gril, kým sa okraje citrusov nezačnú farbiť do hneda a karamelizovať. Citrusy vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Citrónový chlebíček podávame pokrájaný na plátky, s trochou smotanového krému, plátkami pečených citrusov a posypaný lístkami tymianu. Citrónový chlebíček vydrží (bez krému a pečených citrusov) čerstvý niekoľko dní, v mrazničke aj mesiac.