• Vrátenie ceny tovaru do 14 dní zdarma
5 dôvodov, prečo vám varenie v tlakovom hrnci zmení život.

5 dôvodov, prečo vám varenie v tlakovom hrnci zmení život.

4. 6. 2021

Objavte čaro tlakového hrnca a varte jednoduchšie, rýchlejšie a s väčšou chuťou. Prečítajte si, aké benefity vám príprava jedla v „kuchte” môže priniesť.

Tlakový hrniec, alebo tiež „papiňák” či „kuchta”, je dodnes veľkým fenoménom. Nielenže by zaň dali ruku do ohňa naše staré mamy, ale ani moderné gazdinky naň stále nedajú dopustiť. Čudujete sa, prečo? Prezradíme vám, v čom je jeho tajomstvo a prečo by ste sa aj vy mali poddať tlaku a zaobstarať si svoj vlastný tlakový hrniec. 

Pán Denis Papin v roku 1679 skutočne vedel, čo robí. Práve tomuto francúzskemu fyzikovi vďačíme za vynález varenia pod vyšším tlakom, ktorého hlavným cieľom bolo urýchliť prípravu jedla. Kto vie, či tušil, akým evergreenom bude tlakové varenie ešte aj v 21. storočí. Moderné tlakové hrnce navyše vďaka inovovaným technológiám ponúkajú množstvo ďalších výhod, vrátane vyššej bezpečnosti. Pozrime sa teda, prečo je tento špeciálny hrniec taký úžasný a prečo si stále zachováva svoju slávu:

Viac voľného času

V dnešnej dobe poznamenanej fast-foodom sa znova dáva čoraz väčší dôraz na poctivú stravu. S jej domácou prípravou je to už však trochu tvrdší oriešok. Pri klasickej pracovnej dobe a množstve záväzkov je pre mnohých ľudí takmer nemožné nájsť si čas na skutočné varenie. Aj preto často siahajú po jednoduchých a rýchlych riešeniach, ktoré ich môžu opäť priviesť k menej hodnotnej strave.

Prečo však robiť kompromisy tam, kde môže byť efektívnym riešením tlakový hrniec? Prípravou jedla v ňom ušetríte množstvo času, ktorý môžete venovať obľúbenejším činnostiam alebo svojej rodine. Prečo je príprava v „kuchte” taká rýchla? Čaro tkvie vo vyššom tlaku, ktorý umožňuje varenie pokrmov pri teplote nie 100, ale až 120  140 °C. Tlakový hrniec vďaka tomu dokáže skrátiť dobu varenia o 60 až 70 percent. Napríklad ryžu v ňom uvaríte už za 5 minút, šošovicu za 8 minút a poctivý guláš za 45 minút.

Výživnejšie jedlo

Vedeli ste, že výživová hodnota jedla závisí nielen od kvality vstupných surovín, ale aj od spôsobu ich prípravy? Nie je preto vôbec jedno, či pokrm varíte, dusíte, opekáte či smažíte. Možno ste už počuli, že najhodnotnejšie pripravené jedlo je dusením, teda prípravou pri nízkej teplote a v malom množstve vody, ktorá sa pod pokrievkou odparuje a pomaly jedlo varí. Vďaka tomu si suroviny zachovávajú svoju výživovú hodnotu a nestrácajú cenné látky unikaním pary.

Ako s tým súvisí tlakový hrniec? Vďaka špeciálnemu spôsobu varenia v uzavretej nádobe pod vyšším tlakom funguje princíp podobne. Jedlo sa varí vo vlastnej pare a nedochádza k jej úniku, takže ani k úniku vitamínov. V „kuchte” si jedlo uchová nielen viac živín, ale tiež lepšiu chuť a arómu, v komplexnejších jedlách sa chute lepšie prepoja. Navyše, v tlakovom hrnci zvyčajne nedochádza k Maillardovej reakcii, pri ktorej sa (najmä pri pečení či smažení) tvoria škodlivé akrylamidy. 

Ekologický životný štýl

Tlakový hrniec sám o sebe nie je nástrojom pre záchranu planéty, no je skvelým doplnkom k ekologickejšiemu životnému štýlu. Ako to myslíme? Ak chcete variť udržateľnejšie, mali by ste nakupovať lokálne sezónne suroviny, nakupovať bezobalovo či variť bez zvyšku. Vďaka tlakovému hrncu môžete variť bezobalovo nakúpené strukoviny, ryžu, cestoviny a ďalšie suroviny rýchlo a efektívne a vyhnete sa tak kupovaniu konzerv či hotových pokrmov.

Varením v tlakovom hrnci zároveň šetríte elektrickú energiu či plyn (podľa typu hrnca). Prečo? Skrátením času varenia potrebujete na prípravu jedného jedla oveľa menej času, a tým spotrebujete aj menej energie. Energia sa zároveň nestráca odparovaním, ako pri bežnom varení. V konečnom dôsledku tak šetríte svoje peniaze aj našu planétu.

Bezpečné a jednoduché varenie

Varenie v tlakovom hrnci sa môže na prvý dojem javiť zložito, ba priam nebezpečne. V súčasnosti však vďaka moderným tlakovým hrncom žiadne riziko nehrozí. Každý tlakový hrniec dnes disponuje ovládacím ventilom, ktorý umožňuje nastaviť úroveň tlaku. Pri prekročení úrovne sa para ventilom vypustí tak, aby sa tlak dostal späť na želaný level. Zároveň hrniec disponuje aj bezpečnostnými prvkami, ako sú bezpečnostný ventil či poistka uzavretia pokrievky.

Vďaka tlakovému hrncu môžete variť naozaj jednoducho a šikovne. Narozdiel od varenia v bežnom hrnci vám nič tak ľahko neprihorí ani nevykypí. Príprava pokrmov, ako sú polievky, omáčky či dusené jedlá, bude pre vás hračkou. Nemusíte toľko postávať pri sporáku a miešať jedlo, aby sa uvarilo rovnomerne a nič sa nepripieklo. Pri varení v “kuchte” suroviny zvyčajne len nakrájate a vložíte spolu s tekutinou a koreninami do hrnca, uzavriete poklop a varíte. O pár minút vám už kuchyňu rozvonia hotový obed či večera pre celú rodinu.

Nová inšpirácia

Či už je to nová kuchynská linka, nový mixér alebo panvica, každá zmena v kuchyni prináša nový vietor do vášho varenia. Môže vás motivovať variť častejšie, zdravšie alebo pestrejšie. Aj nový tlakový hrniec so sebou zaručene prinesie nové podnety k vareniu. Na začiatku vás možno zvedavosť privedie k novým receptom, začnete sa viac zaujímať o zloženie pokrmov či kvalitu surovín, rýchlosť a jednoduchosť prípravy jedla zas možno spôsobí, že budete variť oveľa častejšie a radšej.

Tešte sa z každej takejto zmeny, pretože so stereotypom predsa slabne chuť! :)


Použité produkty

Platobné metódy
ARSY line - tvorba webových stránok a eshopov